Mazurek kajmakowy najprostszy

  • Napisane 9 października 2013 o 21:49

Przepis na szybkiego a bardzo pysznego mazurka bez pieczenia .Mazurek jest typowym plackiem wielkanocnym ale z powodzeniem może się nim delektować również przy normalnym weekendzie

eula w kuchni

 

Składniki;

1 duża paczka krakersów

1 duże paczki herbatników

1puszka masy krówkowej

4 żółtka

1 litr mleka

1 szkl. mąki krupczatki

400ml śmietany 30%

pół szkl.cukru

1 margaryna

2 opak. bitej śmietany w proszku

2 łyżeczki żelatyny

kakao do posypania

 

Przygotowania ;

1 szkl. mleka zmiksować z mąką i żółtkami, resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną . Gdy margaryna sie rozpuści dodać zmiksowaną masę z żółtkami i całość wymieszać na jednolitą konsystencję. zagotować krem

Dno formy wyłożyć herbatnikamii ułożyć warstwy -ciepły krem -krakersy -masa krówkowa -herbatniki

śmietanę ubić ze śmietankami w proszku , żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody i przestudzić . Połączyć ze śmietaną i wyłożyć na herbatniki. Wierzch posypać kakaem gorzkim

Smacznego!!

 

 

Dodaj komentarz


  • Facebook