Faworki

  • Napisane 27 stycznia 2014 o 20:41

Zgodnie ze staropolskim  obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków.Smaży się je także w tłusty czwartek. Tłusty czwartek czas jedzenia do woli chrustu i pączków :)

Składniki;                                                                                     

Eula w kuchni

 

2 szkl. maki pszennej
3 łyzki masła
5 żółtek
50 ml mocnego alkoholu np. koniaku lub spirytusu
1-2 łyżki kwasnej smietany
szczypta soli
cukier puder do posypania
50 dkg smalcu lub 2,5 szkl, oleju do smazenia
Przygotowanie;

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, żółtka, szczyptę soli, alkohol i tyle śmietany, aby zarobione ciasto było tak twarde jak na makaron. Składniki dokładnie wyrób. Energicznie uderzaj wałkiem w ciasto około 15 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Ciato odstaw na godzinę w chłodne miejsce aby odpoczęło. bardzo cienko rozwałkuj. Placek potnij na paski długości 8 cm oraz szerokości 3 cm. W środku kazdego zrób nacięcie. Przez otwór w pasku przełóż jeden koniec ciasta i ostrożnie wywiń, formując faworek. W taki sposób zrób pozostałe ciastka. W szerokim garnku o grubym dnie mocno rozgrzej olej lub smalec. do gorącego tłuszczu partiami wkładaj faworki. Smaz je na złoty kolor z obu stron ok. 2 min. delikatnie wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu faworki ułóż jeden na drugim na paterze i obficie oprósz cukrem

 

Smacznego!

Dodaj komentarz


  • Facebook