Deser czekoladowy

  • Napisane 4 lutego 2014 o 20:22

Idealny deser na gorsze dni :) Pudding mocno czekoladowy idealny na ciepło :)  

Eula w kuchni

 

 

Składniki;

50 g masła + do posmarowania foremek
1 łyżka mielonych migdałów + do posypania foremek
100 g ciemnej czekolady, połamanej na kosteczki
1 żółtko i 1 jajko
2 – 3 łyżki (do smaku) cukru pudru

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie;
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. W kawałku papieru do pieczeniu lub folii aluminiowej wyciąć serduszko w takiej wielkości aby zmieściło się w foremce. Foremki wysmarować masłem i obsypać migdałami.
Do  miseczki włożyć połamaną czekoladę wraz z masłem. Umieścić ją na garnuszku z lekko gotującą się wodą i roztopić ciągle mieszając.
Ubić żółtko i jajko razem z cukrem pudrem na puszysty krem. Bardzo delikatnie, tak aby piana nie opadła, wymieszać drewnianą łyżką z masą czekoladową, a następnie ze mielonymi migdałami .
Masę wlać do foremek i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż puddingi urosną i zastygną ( w środku pozostają jeszcze płynne).

Eula w kuchni

 

Położyć wycięty kawałek papieru lub folii na każdym z puddingów i posypać grubo cukrem pudrem. Zaraz podawać.

Smacznego !

Komentarze (2) do Deser czekoladowy

  1. Uwielbiam wszystko co czekoladowe. A Twój pudding zjadłabym nawet teraz :) Pyszności!!!

Dodaj komentarz


  • Facebook