Tort z wiśniami

  • Napisane 18 lutego 2014 o 21:56

Tort  z wiśniami najlepszy jaki do tej pory udało mi się zrobić :)  Bardzo pyszny polecam !

Składniki;                                                    

Biszkopt;                                                            

Eula w kuchni

 

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżki cukru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia biszkoptu:

80 ml mocnego espresso

masa:

150 ml śmietanki 30%
200g mascarpone
40 g gorzkiej czekolady
łyżeczka ciemnego kakao

dodatkowo:

konfitura wiśniowa z całymi owocami
100 g białej czekolady

 Przygotowanie ;

Przyrządzamy biszkopt :

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie pojedynczo wcieramy żółtka, miksując dokładnie każde. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wcześniej wymieszaną z mąką ziemniaczaną  oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto do tortownicy.

Pieczemy przez ok. 30 minut w temp.180.°C

Przyrządzamy masę:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z kakao i roztopioną czekoladą.

Dodajemy śmietankę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Eula w kuchni

 

Biszkoptowe krążki nasączamy kawą.

Na pierwszy biszkopt nakładamy konfiturę i masę.

Przykrywamy drugim nakładamy masę którą rozsmarowujemy także po bokach i na górze.

Dekorowanie;

Białą czekoladę przekładamy do pojemniczka do dekorowania i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Szklaną deskę wkładamy do zamrażalki i ją schładzamy

Następnie wyciskamy białą czekoladę na desce tworząc nieregularne wzorki ( deska musi być bardzo zimna , wzorki lepiej odchodzą)

Owijamy wzorkiem tort , na wierzch nakładamy  konfiturę

 

Smacznego!

Dodaj komentarz


  • Facebook