Tarta ze szpinakiem i serem fetą

  • Napisane 23 marca 2014 o 15:34

Tarta to kruche ciasto wypełnione nadzieniem najczęściej robiłam z owocami dziś  tarta warzywna na słono .

Tarta można przygotować na lekki obiad :) idealnie smakuje na ciepło i na zimno 

eula w kuchni

Składniki;
200g mąki
100g masła
1 jajko
szczypta soli

250g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100g sera feta
200ml śmietany
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
130g sera żółtego
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie zaczynamy od kruchego ciasta ;

Składniki zagnieść aż powstanie jednolita kula ciasta. Schłodzić ją w lodówce ok. 15 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut.

Czas na przygotowanie farszu :

Szpinak umyć, ususzyć, odciąć ogonki. Krótko podsmażyć na łyżce oliwy aż zmiękną. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestygnięcia.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać starty ser, pieprz, gałkę muszkatołową. Ser feta pokroić w niewielką kostkę.
Szpinak wyłożyć na podpieczony spód z ciasta, kostki fety równomiernie rozłożyć na szpinaku. Całość zalać mieszaniną śmietany i jajek. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Można jeść na ciepło lub na zimno.

Smacznego !    

eula w kuchni

Dodaj komentarz


  • Facebook