tort a la rafaello

  • Napisane 16 kwietnia 2014 o 20:42

Ciasto bardzo kokosowe , słodkie i delikatne w smaku .Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:                             

eula  w kuchni

eula w kuchni

1 szklanka mąki tortowej
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 budyń śmietankowy ( proszek )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
kilka kropel aromatu śmietankowego
200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
200 g wiórków kokosowych

DODATKOWO:
wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE;


Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Na jeden blat biszkoptowy ( biszkopty wcześniej nasączamy np.sokiem z ananasa )wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem.

Smacznego !!          

eula w kuchni

eula w kuchni

                 

Dodaj komentarz


  • Facebook