Rurki z kremem mascarpone

  • Napisane 26 listopada 2014 o 20:54

Świetny sposób na wykorzystanie ciasta franucuskiego . Szybki i efektowy :)
Rurki można nadziewać dowolnymi kremami . Może być budyniowy , śmietankowy , czekoladowy lub mascarpone

Składniki;                                                                                             eula w kuchni

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 375 g )
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

cukier kryształ

Przygotowanie ;

Ciasto francuskie ( ważne, aby było prosto z lodówki ) wyciągamy i wycinamy paski o szer. około 1,5-2 cm. Foremki do rurek lekko smarujemy masłem i nawijamy pasek ciasta francuskiego tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi paseczkami, aż do ostatniego. Gotowe rurki optaczamy w cukrze <można pominąć >
Foremki z nawiniętym ciastem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10- 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie zsuwamy rurkę z foremki.

Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy śmietankę, cukier puder oraz cukier waniliowy. Łączymy mikserem. Przekładamy do szprycy cukierniczej lub rękawa i napełniamy rurki. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub maksymalnie następnego dnia. Przechowujemy w lodówce.
Rurki bez nadzienia można przechowywać kilka dni :)

 

Komentarze (7) do Rurki z kremem mascarpone

  1. Helutek pisze:

    Wytłumacz mi czemu wszystkie bomby kaloryczne są najlepszee .. ;c

  2. Musiały być pyszne. Wyglądają apetycznie.

  3. Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam

  4. ~Madzia pisze:

    a można zrobić bez śmietanki?

Dodaj komentarz


  • Facebook