Muffinki ziemniaczane z serem

  • Napisane 12 grudnia 2014 o 19:37

Muffinki ziemniaczane to nic innego jak placki ziemniaczane tylko w innej osłonie. Bardzo dobre z nadzieniem serowym. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Składniki;

600 g ziemniaków

eula w kuchni

eula w kuchni

2 łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżki oleju
100 g boczku
3 dymki
75  g sera
125 ml śmietany
3 jajka

Przygotowanie;

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
Ziemniaki obrać i zetrzeć je na tarce do jarzyn .
Włożyć ziemniaki do miski i wymieszać z rozmarynu , olej i sól . Ziemniaki nałożyć do formy na muffiny (również ścianki).
Włożyć formę do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut aż będą złociste. .
Pokroić boczek na kawałki . Rozgrzać patelnię i smażyć boczek w 4-6 min. Pokrój cebulę w krążki i zetrzyj ser. Wymieszać śmietanę, ser i jajka z trzepaczką .
Boczek i cebulkę nałożyć do miseczek ziemniaczanych. Wlać mieszaninę jajeczną . Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175′ i ok. 15 minut, aż do miękkości.
Po upieczeniu odczekać aż  lekko ostygną i wyciągnąć je delikatnie łyżką z formy .
Smacznego!

Dodaj komentarz


  • Facebook