karpatka z kremem budyniowym

  • Napisane 2 lutego 2015 o 23:00

Karpatka – krem i samo ciasto to typowy polski deser.
Karpatka to krem śmietankowy lub waniliowy oraz dwie warstwy gotowanego na wodzie ciasta .Jest to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem.

Składniki                                                                

eula w kuchni

eula w kuchni

Ciasto:

125g masła
250ml wody
szczypta soli
5 jajek

Krem:

500ml mleka
125g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła

Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Ciasto:  Masło, wodę i szczyptę soli zagotować. Dalej podgrzewając na wolnym ogniu, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż z masy powstanie kula, a ciasto łatwo będzie odchodziło od brzegów . Ściągnąć z ognia i wystudzić.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.

Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek i piec przez około 25-30 minut.

Po upieczeniu ciasto wystudzić

Krem: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią.
Do odlanej części mleka dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając i ugotować gęsty budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu

Cały krem wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, docisnąć, wstawić do lodówki

Tuż przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Komentarze (2) do karpatka z kremem budyniowym

  1. ~Mania pisze:

    Chyba czegoś zabrakło, może mąki do ciasta?

  2. eulaliac pisze:

    jest mąka :)

Dodaj komentarz


  • Facebook