smażony makaron ryżowy z krewetkami

  • Napisane 23 lutego 2015 o 22:27

Smażony makaron z krewetkami .Szybkie proste i smaczne danie , idealne kiedy nie mamy czasu na długie siedzenie w kuchni

Składniki ;

60 ml wywaru drobiowego
2 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego

eula w kuchni

eula w kuchni

1 łyżeczka brązowego cukru
250g makarony ryżowego
3 łyżki oleju np. słonecznikowego
3 jajka , lekko roztrzepane
200 g surowych krewetek
2 łyżeczki curry w proszku
1 cebula, drobno posiekana
5cm świeżego imbiru , drobno startego
1 zielona czerwona i zółta papryka pokrojona w paseczki (można uzyć tylko jednego koloru)

Przygotowanie;


Aby przygotować sos, zmieszaj wywar drobiowy , sos sojowy oraz brązowy cukier i odstaw .Makaron ryżowy zanurz w gorącej wodzie na 2 minuty , aby zmiękł, a potem dokładnie osącz.

Rozgrzej wok . Wlej do niego 1 łyżkę stołową oleju, a kiedy bedzie gorący, wbij jajka , przypraw solą oraz pieprzem i smaż przez 2-3 minuty , delikatnie mieszając . Wyjmij jajka z woka

Podgrzej w woku kolejną łyżkę oleju , włóż krewetki i smaż przez 2 minuty . Wyjmij krewetki z woka

Podgrzej w woku pozostały olej . Przez 1 minutę smaż curry , cebulę i imbir . Dodaj papryki i smaż przez około 2 minuty .

Dodaj do woka sos , makaron , jajka i krewetki i podgrzewaj przez 1 -2 minuty .

 

Smacznego !

Do potawy można dodć papryczke chili dla podkreślenia smaku :)

Ja dodatkowo upiekłam malutkie chlebki , ale bez nich potrawa jest wystarczająco syta

Komentarze (4) do smażony makaron ryżowy z krewetkami

  1. ~Palomita pisze:

    Wlasnie sie zabieram, ale na ile to jest osob….te proporcje ? Gotuje na 4 (dzsiaj :-) Mam nadzieje, ze nikt nie wstanie glodny od stolu……

  2. ~Palomita pisze:

    Zamiast wywaru drobiowego bylo biale wino – bardzo dobre ! Udany przepis na domowa chinszczyzne :-)

Dodaj komentarz


  • Facebook