sałatka z krewetkami i papaja

  • Napisane 16 marca 2015 o 21:13

Eula w kuchni

Eula w kuchni

Dziś na póżną obiado-kolację sałatka z krewetkami z papają.

Papaja ma słodkawy, korzenny smak, który świetnie komponuje się z owocami morza. Owoc ten obiera się ze skórki i pozbawia nasion. Tak przygotowany miąższ, spożywa się na surowo (na przykład skropiony sokiem z cytryny), bądź przetworzony

 

Składniki;                                                                   

eula w kuchni

eula w kuchni

 

1 szkl. pokrojonej papai
2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
1 grejpfrut czerwony
12 krewetek
mix sałat
garść migdałów w płatkach
3 łyżki oliwy do smażenia
przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony

Sos:

1 płaska łyżeczka świeżego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z imbirem z sokiem z cytryny i przyprawami . Krewetki podsmaż na kilku łyżkach oliwy. Smaż je po kilka minut z każdej strony

Papaję obierz i pokrój na kawałki, pomidorki umyj i przekrój na połowy, ogórka umyj i pokrój w paski, wykrawając miąższ z pestkami. Grejpfruta obierz ze skóry i błon, a następnie podziel na cząstki. Sałatę umyj i osusz. Warzywa poukładaj na liściach sałaty, dodaj owoce i krewetki. Całość polej sosem i posyp płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz


  • Facebook