ciasto cytrynowe z borówkami

  • Napisane 13 maja 2015 o 13:43

Ciasto cytrynowe z borówkami przepis z książki ” Najlepsze dania Billa ” idealna na podwieczorek

Składniki ;                                                      

eua w kuchni

eua w kuchni

 

225g miekkiego masła

225g cukru pudru

3 jajka

100g mąki

100g zmielonych migdałów

100g kaszy kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

starta sórka i sok z  1 cytyny

starta skórka i sok z 1 limonki

200 g borówek

Polewa cytrynowa ;

sok z 1 cytryny

60 g cukru pudru

 

Przygotowanie;

Rozgrzej piekarnik do 180′ . Wysmaruj masłem blaszkę do keksów , obsyp mąką, nadmiar mąki wytrząśnij.

Ucieraj masło z cukrem do uzyskania pulchnej masy . Dodawaj po jednym jajku , dokładnie mieszając .

Dodaj mąkę , migdały , kaszę kukurydzianą , prpszek do pieczenia , skórkę i sok z cytryny oraz limonki . Delikatnie dodaj borówki.

Przełóż masę do foremki i piec przez 40 m . przykryj foremkę folią i piecz kolejne 20 min lub do czasu gdy wykałaczka wkładana w ciasto bedzie czysta .

Pozostaw ciasto w foremce do lekkiego ostygnięcia .

Aby przygotować polewę , zmieszaj sok z cukrem pudrem . Ponakłuwaj ciasto ,polej polewą i zaczekaj aż wsiąknie .

 

Smacznego!                                       

Dodaj komentarz


  • Facebook